Akupunktur

Har du hört talas om akupunktur? Sannolikheten att du har det är stor, då det här är en behandling som det pratats om i många år, och som används i många olika sammanhang. Det här är en av de behandlingsmetoder som vi kan tacka den traditionella kinesiska medicinen för. Det är nämligen där akupunkturen har sitt ursprung. Metoden kan användas till mycket, vilket den också gör. Det är fortfarande inte helt vetenskapligt bevisat huruvida metoden verkligen fungerar, men många anser att de fått hjälp och lindring, och det är väl på sätt och vis huvudsaken.

Så går det till

Det vanligaste när du ska få akupunktur är att du får ligga ned, antingen på rygg, sida eller mage beroende på var nålarna ska sättas. Mycket tunna, sterila nålar sticks sedan in och placeras i akupunkturpunkter. De kan sättas i såväl muskler som senor och de kan även stickas in i bindväv. Nålarna snurras sedan försiktigt. Syftet med detta är att stimulera vävnad. Hur många nålar som används och var de placeras kan variera. Den terapeut som ska utföra behandlingen gör en bedömning av detta före behandlingen utifrån de besvär du upplever. Nålarna får ofta sitta kvar i cirka en halvtimme innan de åter tas ur. Det är viktigt att komma ihåg att du generellt inte kan vänta dig att märka skillnad redan efter första tillfället. Ofta behövs ett antal behandlingar innan du märker av den positiva effekten som många pratar om. Exakt hur många tillfällen som krävs dessförinnan kan variera, men det rör sig ofta om runt fem behandlingar.

Då kan man använda akupunktur

När kan det då vara passande att behandla med akupunktur? Det finns som tidigare nämnts många tänkbara tillfällen. Det är till exempel vanligt att man testar detta om en patient har problem med smärta i muskler och leder. Det är också en metod som ibland används som smärtlindring i samband med värkarbetet under förlossningar. Vidare sägs det kunna lindra besvären för personer som lider av någon typ av abstinens. Detta är bara några av de exempel som finns på situationer och personer då akupunkturbehandlingar kan testas.

Vem utför akupunktur

En intressant fråga är naturligtvis vem som får utföra en akupunkturbehandling. Här finns det egentligen två svar. Om du söker dig till hälso- och sjukvården får vem som helst som är legitimerad inom sitt yrke och som har utbildat sig inom just akupunktur utföra behandlingen. Det kan handla om läkare men det kan lika gärna röra sig om naprapater eller sjuksköterskor exempelvis. Det går även att få akupunkturbehandlingar utanför sjukvården. Du kan gå till en salong där man utför den här typen av behandlingar. Du behöver nämligen inte vara legitimerad läkare eller sjuksköterska för att få behandla. Det finns många som har gått fristående utbildningar och bedriver fristående verksamhet. Om du väljer att gå till en behandlare utanför den traditionella sjukvården är det viktigt att du väljer med omsorg. Se till att välja en seriös utövare med lång erfarenhet som följer de råd och rekommendationer som finns.